Ozonowanie to bezpieczna procedura dezynfekcji przestrzeni zamkniętych bez użycia środków chemicznych. W 100% skuteczny i pewny. Ozon wykazuje bardzo silne działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze, jednocześnie pozostając całkowicie niegroźny dla ludzi i zwierząt. Dodatkowo jest 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy od chloru.

Ozonowanie zalecane jest wszędzie tam, gdzie człowiek chce oczyścić przestrzeń wokół siebie. Pozwala wyjałowić otoczenie – unicestwić groźne dla ludzi i zwierząt bakterie i/lub wirusy, czy pleśń/grzyby- równolegle całkowicie pozbyć się brzydkich zapachów. Dodatkowo jest to forma całkowicie ekologiczna. Ozon bowiem jest to gaz, który powstaje w środowisku naturalnym. Nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jest całkowicie nieszkodliwy dla człowieka i środowiska.

O ozonie

Ozon jest alotropową odmianą tlenu występującą we wszystkich stanach skupienia. W stanie gazowym jest niebieski i ma charakterystyczny ostry zapach, przypominający ditlenek siarki i chlor.

Ozon jako silny utleniacz (Eْ=2,7 [V]), powszechnie stosowany jest do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji i deakaryzacji pomieszczeń, w procesie uzdatniania wody, czy jako czynnik odkażający w przemyśle spożywczym

Pracujemy na profesjonalnych amerykańskich maszynach

(nie posiadają one chińskich podzespołów)

MOTORYZACJA Odkażanie układów klimatyzacji samochodowej bez używania środków chemicznych, usuwanie wszelkich zapachów ( stęchlizna, papierosy, zapachy odzwierzęce itp. ) z kabin samochodowych.

GASTRONOMIA Pod pojęciem gastronomia rozumiemy szeroko pojęte usługi żywienia zbiorowego. Dotyczy to restauracji, smażalni, pizzerii, barów, lodziarni etc. modern bedroom

HOTELARSTWO Czas sprzątania pokoju i jego przygotowania dla nowego gościa jest skrócony dzięki wykorzystaniu generatora ozonu. Pokój pełen nieświeżego, zanieczyszczonego powietrza można przemienić w świeży pachnący pokój pełen świeżości w mniej niż 20-30 minut, tylko dzięki wykorzystaniu właściwego urządzenia. Umożliwi to przygotowania pomieszczeń w znacznie krótszym czasie. Pokoje będą świeższe przez dłuższy okres czasu, klienci na pewno docenią pokoje wolne od nieprzyjemnych zapachów. Wykorzystanie generatora ozonu zdezynfekuje również powietrze w pomieszczeniu jak i jego wyposażenie, ograniczając ryzyko zakażenia bakteryjnego, wirusowego. Dowiedziono, że ozon ogranicza skargi i rezygnacje gości z pokojów spowodowanych skargami na nieprzyjemny zapach w pomieszczeniu. Ozonowanie nie tylko sterylizuje pomieszczenie, ale również całkowicie usuwa pleśń i grzyby. Zastosowanie ozonu do kanałów nawiewnych wentylacji i klimatyzacji powoduje ograniczenie do zera groźby wystąpienia Legionellozy, jak wiemy najpoważniejszego czynnika zakaźnego w hotelarstwie.

SŁUŻBA ZDROWIA Stosowanie ozonu w szpitalach, przychodniach, salach operacyjnych, gabinetach zabiegowych, stomatologicznych, salach chorych, w korytarzach zapobiega infekcjom i zakażeniom.

BASENY Ozonowanie sterylizuje, usuwa glony, oczyszcza, prowadzi do pełnej przejrzystości wody w zbiorniku.

PRZETWÓRSTWO RYBNE Ozonowanie pomieszczeń oraz świeżych ryb eliminuje całkowicie przykry zapach i kilkakrotnie przedłuża ich świeżość.

PRZETWÓRSTWO MIĘSNE Zastosowanie ozonu w pomieszczeniach produkcyjnych przetwórstwa mięsnego, dzięki sterylizacji atmosfery w pomieszczeniu znakomicie poprawia warunki sanitarne, a co za tym idzie surowiec do produkcji, jak i gotowy produkt przebywający w atmosferze z zawartością ozonu odporny jest na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Samochodowy transport służący do przewozu mięsa i jego przetworów, poddawany periodycznie ozonowaniu jest kolejnym wyeliminowanym ogniwem umożliwiającym zakażenie towaru. Ozonowanie pomieszczeń rozbioru mięsa, lad chłodniczych oraz sal sprzedaży w sklepach mięsnych, przedłuża świeżość i trwałość mięsa i jego przetworów. Nie bez znaczenia jest utrzymujący się w sklepie świeży zapach pozbawiony typowego odoru psującego się mięsa.

TRANSPORT Ozonowanie ciężarówek, autobusów, autokarów, tramwajów, taksówek i innych pojazdów, usuwa całkowicie zapachy z wnętrza, jednocześnie sterylizując układy wentylacyjne i klimatyzacyjne pojazdów.

HODOWLA ZWIERZĄT Ozonowanie w hodowli zapobiega chorobom zakaźnym oraz usuwa przykre zapachy hodowli.

OGRODNICTWO Wykorzystanie ozonu w produkcji sadzonek w systemie hydroponicznym i tradycyjnym usuwa zagrożenie zakażenia pleśniami, grzybami i wirusami.

SZKODY PO POŻARACH Ozonowanie pogorzelisk w celu usunięcia zapachu spalenizny. Skuteczność ~99%.

SZKODY PO POWODZIOWE I PO ZALANIACH Ozonowanie niszczy rozwijające się po powodziach i zalaniach pleśnie i grzyby oraz ich plechy i grzybnie.

ZAKŁADY POGRZEBOWE Usługa polega na ozonowaniu pomieszczenia przygotowania do pochówku zwłok. Sterylizacja pomieszczeń i chłodni oraz przygotowanie pojazdu transportowego.

OZON niszczy:

  • Aspergillus Niger
  • Bacillus Bacteria
  • Bacillus Anthracis
  • Bacillus cereus
  • B. cereus
  • Bacillus subtilis
  • Bacteriophage f2
  • Botrytis cinerea
  • Candida Bacteria
  • Clavibacter michiganense
  • Cladosporium
  • Clostridium Bacteria
  • Clostridium Botulinum Spores
  • Coxsackie Virus A9
  • Coxsackie Virus B5
  • Diphtheria Pathogen
  • Eberth Bacillus
  • Echo Virus 29
  • E-coli
  • Encephalomyocarditis Virus
  • Endamoebic Cysts Bacteria
  • Enterovirus Virus
  • Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici
  • Fusarium oxysporum f.sp. melonogea
  • GDVII Virus
  • Hepatitis A virus
  • Herpes Virus
  • Influenza Virus
  • Klebs-Loffler Bacillus
  • Legionella pneumophila
  • Luminescent Basidiomycetes
  • Mucor piriformis
  • Mycobacterium avium
  • Mycobacterium foruitum
  • Penicillium Bacteria
  • Phytophthora parasitica
  • Poliomyelitis Virus
  • Poliovirus type 1
  • Proteus Bacteria
  • Pseudomonas Bacteria
  • Rhabdovirus virus
  • Salmonella Bacteria
  • Salmonella typhimurium
  • Schistosoma Bacteria
  • Staph epidermidis
  • Staphylococci
  • Stomatitis Virus
  • Streptococcus Bacteria
  • Verticillium dahliae
  • Vesicular Virus
  • Virbrio Cholera Bacteria
  • Vicia Faba progeny